Социална фондация „Инди Рома 97“ подкрепи исканията на работещите в „Чистота“ и „Градини и паркове“ за увеличение на заплатите и ваучери за храна

chistota
Социална фондация „Инди Рома 97“ подкрепи справедливите искания на работещите в общинските предпиятия „Чистота“ и „Градини и паркове“ в Пловдив за увеличение на заплатите им и за право на ваучери за храна. Това обявиха от ръководството на неправителствената организация в специална декларация до обжествеността и до медиите. 
В ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“ в Пловдив работят целогодишно на открито 1200 човека като метачи, миячи на улици, товарачи на кофи и контейнери за боклук, градинари, дървосекачи, общи работници. Те получават възнаграждение в размер на минималната работна заплата. Не получават обаче ваучери за храна, което е неприемливо, заявиха от Социална фондация „Инди Рома 97".
"Настояваме да им се осигури по-справедливо възнаграждение, достатъчно за поддържането на прилично жизнено равнище за тях и техните семейства.  
start_miene_9Трудът на работниците е важен за поддържането на чистотата, градините и парковете в града, но същевременно той е свързан с много сериозни вредности, въздействащи върху здравословното им състояние: вдишване на прах и изгорели газове от преминаващите хиляди автомобили.  Този труд се извършва най-вече на открито при тежки условия, свързани с горещини през лятото и студове през зимния сезон.
Настоящият размер на месечното им възнаграждение в размер на минималната работна заплата не съответства на изискванията за достойно заплащане съгласно Европейската социална харта, ратифицирана от РБ със закон, приет от 38-о Народно събрание на 29.03.2000 г. — ДВ, бр. 30 от 11.04.2000 година, се казва в в специалната декларация — обръщение към обществеността и управниците .

От Социална фондация „Инди Рома 97“  напомнят, че според Хартата:

  • Всички работници имат право на справедливи условия на труд.
  • Всички работници имат право на безопасни и здравословни условия на труд.
  • Всички работници имат право на справедливо възнаграждение, достатъчно за поддържането на прилично жизнено равнище за тях и техните семейства.

You may also like...