«Инди Рома 97» помага на 55 бременни жени и 35 малки деца от уязвими групи да подобрят здравето си, с подкрепата на Тръст за социална алтернатива

Със задачата да се подобри здравословното състояние на бременните жени от ромски произход и техните малки деца до 2 години за по-здраво поколение, се е заела Социална фондация „Инди Рома 97“ в няколко малки селища в Карловския регион. За целта екипът работи усилено за осигуряване на подходящи добавки и елементи на тази целева група за здравословно им хранене, а кампанията на тази неправителствена организация е в изпълнение на проект „Здрави деца – силно бъдеще“, финансиран от Тръст за социална алтернатива.

Директни бенифициенти на проекта са бременни жени в начален етап от бременността и деца до 2 години от уязвими общности с фокус върху от селата Розино и Слатина в община Карлово – Пловдивска област.

„Незадоволителното ранно детско развитие, детското недохранване, анемията и незадоволителният растеж сред децата са голям социален бич за обществото, като ромската общност е са сред най-уязвимите социални групи в този срамен за 21-ви век феномен. Затова интервенциите в храненето на бебетата се смята за най-рентабилните инициативи за развитието“, обясни Албена Костадинова, председател на Управителния съвет на Социална фондация „Инди Рома 97“.

Експертите от фондацията са се допитали до специалисти в тази здравна сфера, изготвили са хранителен режим и статус на 55 жени от целевата група и 35 малки деца.
Преди интервенциите са им били направени пълни изследвания за антропометрични данни на децата, хемоглобин на бременните и на децата.
Оказвана е и на високоспециализирана медицинска помощ на бременни или родилки с патологични състояния и опасни отклонения от нормата.
Проучване показва, че ромските деца страдат от желязо-дефицитна анемия, която води до увеличен риск от инфекции, нарушаване на когнитивната функция и физическата работоспособност. А сред бременните жени анемията води до вътрематочно ограничаване на растежа, обясниха екперти.

За изпълнението на проекта сме предприели индивидуални и групови консултирания бременните майки и сме ги здравословно хранене и хигиенни практики при отглеждането на бебето и малкото дете с фокус върху изключителното кърмене през първите 6 месеца, правилното захранване между 6 – 24 месеца и продължаване на кърменето до 2 години, както и обучения за повишаване здравната култура на майките, с участието и на здравните работници и специалисти и са извършени женски и детски консултации.

КОНТАКТИ ЗА ВРЪЗКА;

Социална фондация „Инди-Рома 97”–

Албена Костадинова

град Куклен; ул. Ал.Стамболийски 52

Телефон за връзка +359 889 708 630

Електронна поща: indiroma@mail.bg

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ПО ПРОЕКТА ВИЖТЕ ТУК

INFO projekt TSA

 

You may also like...